Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ψευδοτσιτάτο no.10

"Μπορεί να βρεις έναν πολιτισμένο άνθρωπο που να μην ξέρει πως να ασκεί φυσική  βία, αλλά,
δεν θα βρεις ούτε έναν πολιτισμένο άνθρωπο που να μην ξέρει πως να ασκεί συναισθηματική βία"



Κίτσος Ριντικιούλης (Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνική Μελέτη Συμπεριφορών-Ερασιτέχνης animateur)

Ο Κ.Ρ  βγαίνει απ΄το σπίτι αγουροξυπνημένος. Στη Μιχαλάκοπουλου τον σφηνάρει ένας απ'τα δεξιά , τα ΄παίρνει και επιταχύνει μέχρι που  τον φτάνει στο επόμενο φανάρι, γυρνάει και τον καρφώνει - καμιά αντίδραση- κατεβάζει το τζάμι και του μιλάει έντονα -ούτε καν γυρνάει να τον κοιτάξει -τον στολίζει - κερδίζει ένα ελαφρύ στρίψιμο κεφαλιού- απηυδησμένος βγάζει το σημειωματάριό του και στο επόμενο φανάρι γράφει: "ΠΡΟΣΠΟΙΗΤΗ ΑΓΝΟΗΣΗ"

Ο Κ.Ρ τα πίνει με τους φίλους του, τα έχουν βάλει με ένα κολλητό που αθετεί μονίμως το λόγο του, όταν εμφανίζεται τελικά οι μισοί τραβιούνται πίσω, τα μασάνε, αφήνουν τον Κ.Ρ να τα "χώσει" ενώ αυτοί εμφανίζονται συνθηκολογημένοι και μετριοπαθείς. Σε ανύποπτο χρόνο ο Κ.Ρ αποθηκεύει ένα text στο κινητό του: "ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙ'ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ"

Ο Κ.Ρ συζητάει με την εδώ και ένα χρόνο κοπέλα του για το πού θα πάνε στο Σάββατο, πέφτει στο τραπέζι η ιδέα για συναυλία, δεν της πολυαρέσει αλλά τον ακολουθεί για να μην του χαλάσει χατήρι. Σε διάστημα 2-3 ημέρων με μαθηματική βεβαιότητα θα ακολουθήσει πρόταση απ'την αντίθετη πλευρά για κάτι εφάμιλλα δύσφορο για τον Κ.Ρ (η Ιστορία αποδεικνύει πως αυτού του είδους οι αντιπροτάσεις είναι μεθοδευμένες και ουδέποτε συγκυριακές). Ο Κ.Ρ πειθαναγκάζεται αλλά σημειώνει πάνω στο χαρτί τουαλέτας του Καραόκε bar : "ANTIΠΟΙΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" (ισχύει εντονότερα και στα εργασιακά περιβάλλοντα)

Ο Κ.Ρ έχει ένα συγγενή που όταν είναι οι δυο τους είναι μειλίχιος, νουνεχής, διαλλακτικός, ευρύνους, φιλόζωος,φιλεύσπλαχνος,νεωτεριστής. Οι κουβέντες που κάνουν είναι συγκαταβατικές και εντός ορίων.Με τον καιρό ο Κ.Ρ έχει διαγνώσει πως όλοι αυτοί οι δείκτες συγκατάβασης ενεργοποιούνται ως πειστήρια αθωότητας για να τον βάλουν σε εξομολογητικό mode όπου ό,τι "ευαίσθητο" καταθέσει εν ευθέτω χρόνο θα το δει να πετιέται υπονομευμένο από μάτια, μισόλογα και άτσαλες συμπερίφορες των πιο απίθανων μελών του περιγύρου τους. Ο  Κ.Ρ έχει καταχωρήσει το συγκεκριμένο άτομο στο κινητό του ως ο: "Ο,ΤΙ ΠΕΙΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΟΥ"

Ο Κ.Ρ έχει συναγελαστεί πολύ κόσμο στη ζωή.Σε μερικές περιπτώσεις άνθρωποι συστήνουν μικροσέκτες,ομάδες,φιλικές συντροφιές υπό την κοινή σημαία ενός γνωρίσματος,αθλήματος, hobby, ιδεολογίας, έξης και μιλάνε μόνο για γι'αυτό,ασχολούνται μόνο μ'αυτό,ζούνε μόνο γι'αυτό.Όταν τους συναναστρέφεσαι είναι σαν να παρακολουθείς μια επίδειξη προιόντος (τους λέω ανθρωποτάπερ), τους ξενίζει αφόρητα να τους διακόπτεις για να ρωτήσεις κάτι, δυσανασχετούν όταν συνεισφέρεις κάτι απ΄το δικό σου εμπειρικό δισάκι, δεν σε ρωτάνε ποτέ τίποτα για σένα, αρέσκονται σε εσωτερικό χιούμορ, δεν εξατομικεύονται, συνήθως δρουν αγελαία,έχουν ιεραρχία και αρχηγικό επιτελείο. Ο Κ.Ρ έχει ηχογραφήσει φεύγοντας από μια τέτοια συντροφιά στο mp3 player: "Ο ΜΟΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ  ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΣΤΗ"

Ο Κ.Ρ έχει ενα φίλο που είναι φιλόζωος στα όρια του Τζαϊνισμού, έχει συνείδηση καταπράσινη σαν κόκκους απορρυπαντικού, είναι υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης και αμείλικτος πολέμιος της ρέκλας και της οκνηρίας.Ο Κ.Ρ στα χρόνια που τον συναναστράφηκε έχει δεχτεί λεκτική επίθεση για μια πεταμένη γόπα στην παραλία, διαπόμπευση σε συντροφιά για δερμάτινα παπούτσια, υποτιμητικά σχόλια για τις διατροφικές του συνήθειες, "τραμπουκισμό" για κινδύνους που διατρέχει ανά πάσα στιγμή η υγεία του: Ο Κ.Ρ έβγαλε το πόρισμα πως το να νιώθεις δυσφορία και πίεση από κάποιον δεν έχει καμία σχέση με το κοινωφελές αμπαλάζ, και είναι απλά δυσφορία και πίεση κι έτσι τον έκοψε μαχαίρι: Στην μαρμαρένια ταφόπλακα της φιλίας τους σμίλεψε με καλέμι την επιγραφή "Ενθάδε κείται ένας KOMΠΛΕΞΙΚΟΣ ΒULLΥ ΜΕ ΡΟΠΑΛΟ ΑΠΟ POLITICAL CORRECTNESS!"

Ο Κ.Ρ έζησε στο πατρικό του σπίτι για πόλλά χρόνια. Μια γειτόνισσα ερχόταν και έτρωγε μαζί τους κάθε μεσημέρι,έτσι χωρίς λόγο κάποιο γεγονός, απλά δεν μαγείρευε. Στην αρχή ήταν υποφερτά, μεχρί που ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΙΑ ΥΠΟΦΕΡΤΑ. Έβλεπε στα μάτια του πως δεν είναι και ιδιαιτέρως πρόσχαρος όσο παλιά, σηκωνόταν απότομα απ΄το τραπέζι, έπαιρνε το φαγητό του και έτρωγε στο σαλόνι, αλλά η ίδια δεν άλλαζε ρότα.Ίσα ίσα του τσάκιζε το νευρικό σύστημα με κάτι μελιχρά ξεραστικά καλωσορίσματα. Στο κάτω κάτω δεν του έπεφτε λόγος της μητέρας του φιλενάδα ήτανε.Τελικά κάποια στιγμή κατάλαβε ότι αυτή η συνεχής παρουσία δεν ήταν και ιδιαίτερα επιθυμητή ,ενώ,μέχρι τότε όπως έχει ψελλίσει ο Κ.Ρ χτυπώντας ένα μεσημέρι την πόρτα του δωματίου του "ΠΟΝΤΑΡΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ"

Ο Κ.Ρ εργάστηκε ένα φεγγάρι σε βιβλιοπωλείο ως υπάλληλος μαζί με το γιο του αφεντικού. Τα πήγαινε καλά, όταν ξαφνικά υπό την παρουσία του αφεντικού ο συνάδελφος άρχισε να επιδεικνύει μια παρεμβατική συμπεριφόρα στη δουλειά του, με νύξεις, επισημάνσεις,τυχαίες ερωτήσεις για παραλείψεις και  ηχηρές υπενθυμίσεις -στρατηγικότατα τοποθετημένες. Ο Κ.Ρ έκανε τατουάζ στο κώλο της αγαπημένης γάτας του τη φράση "ΠΛΑΓΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ"

Μια απ΄τις χειρότερες περιπτώσεις συναισθηματικής βίας είναι αυτή της κεκρυμμένης αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε σκελετούς στην ντουλάπα μας, πράγματα που πονάνε και μας πονάνε. Υπάρχουν περιπτώσεις λοιπόν που κάποιος εικάζει και πολλές φορές δικαίως πως μια πτυχή ή συμβάν της ζωής τον υπονομεύει κρυφά στη γενική ετυμηγορία που διατηρούν οι άλλοι για το άτομο του π.χ ότι δεν έχει πάει στρατό, ότι κάποτε είχε μπλέξιμο με ναρκωτικά, ότι μιλαέι "αριστερά" ενώ έχει φράγκα. Τα άτομα αυτά συνηθίζουν να πολώνουν και να πυροδοτούν κουβέντες που απ'έξω απ΄έξω αγγίζουν τα εν λόγω θέματα τόσο όσο να διαγνώσουν τη στάση που κρατούν οι άλλοι ή ακόμα χειρότερα  θέλοντας εμπλακούν σε μια κατα μέτωπον επίθεση με τους εν δυνάμει επικριτές τους για να τους ανασκευάσουν τις πεποιθήσεις. ¨Οπως είχε κραυγάσει μην αντέχοντας άλλο ο Κ.Ρ σε έναν απ'αυτούς ¨"ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΟ ΘΥΤΗ ΣΟΥ!"

Για το τέλος η μητέρα όλων των μορφών συναισθηματικού βιασμού.Είναι η πασίγνωστη κλισέ χειροβομβίδα "ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ" ή ακόμα χειρότερα το  "ΑΣ ΤΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ!". Οι άνθρωποι είναι αρρωστάκια ,σε γαμοσταυρίζουν  στη δουλειά, σε φιλοφρονούν στην παρουσίαση της εταιρίας, σου τρώνε την άδεια, σε καλούν μετά για ποτό, στη λένε μες στα μούτρα, σε ψάχνουν μετά στα κινητά για να σε ρωτήσουν κάτι, σε αφήνουν σύξυλο σε ραντεβού, σου κάνουν παρατήρηση μετά ότι ξέχασες τα γενέθλια τους, αντιπερισπασμοί, μικροπολιτικές, κρατούμενα, αλληλοεπικαλύψεις, νοθεία, παραχάραξη, παράνοια, σφαγή με το βαμβάκι, υπόνοιες, μπηχτές, υφάκια,ψευδοδιλήμματα,υπεκφυγές,,χειριστικότητα, χειραγώγηση,ματάκια,ωμάκια, παγωμένα στοματάκια,δεύτερες σκέψεις, ανταγωνισμός, δολιοφθορά ,εκδικητικότητα.Ρε πάμε καλά; Μετά μας φταίει το Μνημόνιο. Το ΑΛΑΦΡΟ ΜΜΗΜΟΝΙΚΟ μας φταίει.

P.S (ή ΨΙΤ) H συναισθηματική βία δεν είναι μετρήσιμη, ούτε αποτυπώσιμη γι'αυτό και διαιωνίζεται. Δεν ξέρω αν οι κοινωνίες θα άλλαζαν αν κάποιος δημιουργούσε δείκτες και μονάδες ικανές να απομονώσουν αυτά τα φαινόμενα, ο άνθρωπος δεν αλλάζει απλά μαθαίνει να κρύβεται καλύτερα.Ίσως, κάτι τέτοιο θα έκανε μονάχα την πιθηκοειδή πλευρά της ανθρωπότητας πιο εφευρετική και ελικτική.Αν πάλι διδασκόμασταν να επισημαίνουμε και να αποκαλύπτουμε τέτοιες οξειδωτικές δηλητηριώδεις συμπεριφορές μπορεί γρήγορα να έπεφταν στη δυσμένεια που τους αρμόζει. Προς το παρόν είναι terra incognita,επιστημονικά δεν έχουν καν όνομα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου